Svijet
0

David pobjeđuje Golijata?

FENA
Malena otočna zemlja Antigua i Barbuda, koja ima svega 69 hiljada stanovnika, tužila je Sjedinjene Države jer ne dopuštaju klađenje putem Interneta.

Antigua i Barbuda, naime, bila je domaćin jednog takvog Internet sajta čiji je vlasnik, Jay Cohen, uhapšen i zatvoren u savezni zatvor u pustinji Nevade, izvijestio je Washington Post od petka o neugodnom slučaju za Sjedinjene Države u Svjetskoj trgovinskoj ogranizaciji.

Mala otočna zemlja tužila je zbog toga Sjedinjene Države Svjetskoj trgovinskoj organizaciji s argumentom da Washington krši globalna trgovinska pravila.

Kako javlja Washington Post, na opće iznenađenje Antigua i Barbuda pobjeđuje, a presuda bi mogla nanijeti Sjedinjenim Državama ekonomsku štetu. Nikada jedna tako malena zemlja nije uložila tužbu WTO-u protiv Sjedinjenih Država, zbog čega ovaj slučaj ima implikacije dalje od klađenja na Internetu.

Pobjeda za Antigu popravila bi imidž WTO-a jer bi se pokazalo da sve zemlje članice, neovisno o njihovoj veličini i ekonomskoj moći, moraju slijediti ista pravila. U međuvremenu, u Sjedinjenim Državama i dalje postoji snažno protivljenje klađenju putem Interneta. Zastupnički dom Kongresa, podsjeća Washington Post, nedavno je podržao zabranu takve prakse.