Svijet
23

Danski premijer: Ako se više ne usudimo sjediti u baštama kafića, onda smo izgubili

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
U Kopenhagenu se okupilo 20 hiljada ljudi među kojima je bio i premijer Danske Lars Lokke Rasmussen kako bi paljenjem svijeća ispred ambasade Francuske odali počast žrtvama terorističkog napada u Parizu.

Mnogi ožalošćeni odjeveni su u plavoj, bijeloj i crvenoj boji, odnosno u bojama francuske zastave. Okupljeni su tim povodom minutom šutnje odali počast svim žrtvama terorističkog napada u francuskoj prijestolnici.

"Koji najjači odgovor možemo dati? Da nastavimo živjeti i da odbijemo biti uplašeni. Ako se više ne usudimo sjediti u baštama kafića, onda smo izgubili. Insistiram na odbrani demokratije i radosti življenja", rekao je vidno uznemiren Rasmussen.

Podsjećamo, Danska je također zemlja koja je bila meta terorističkih napada. Naime, 14. februara 2015. godine teroriste su ubile danskog reditelja ispred kulturnog sjedišta gdje se raspravljalo o islamu i slobodi govora.

U trenutku pucnjave, u kafiću je bio u toku skup pod nazivom „Umjetnost, bogohuljenje i sloboda izražavanja”. Taj skup je organizovao švedski umjetnik Lars Vilks koji je dobio niz prijetnji zbog crtanja karikatura proroka Muhameda 2007. godine.

Nekoliko sati nakon tog napada u jednoj od sinagoga ubijen je Židov.