Svijet
88

Danski ljekari žele zaustaviti obrezivanje dječaka mlađih od 18 godina

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Danski ljekari više ne žele obrezivati dječake mlađe od 18 godina jer smatraju da ne bi trebali biti obrezani dok ne budu dovoljno zreli da odluče da li to žele. Ljekari smatraju da roditelji ne bi trebali imati pravo da donose ovakvu odluku u ime djece.

Danska medicinska asocijacija razmišlja o zahtjevu za zakonsku zabranu za obrezivanje djece mlađe od 18 godina, jer vjeruju da to treba biti lični izbor. Ističu da obrezivanje djece na zahtjev roditelja oduzima djeci pravo i sposobnost za donošenja odluka o svom tijelu i odabiru kulturnih i vjerskih uvjerenja.

Predsjednica etičkog odbora Asocijacije ističe da nije uredu pojedincu uskratiti pravo na izbor.

"Da biste se obrezali trebate biti informirani i sami donijeti odluku o tome. Roditeljima se ne bi trebala prepustiti ta odluka", kazala je Lisa Møller.

Također, ljekari navode da obrezivanje može biti rizično i da se ne bi trebalo raditi ukoliko ne postoji medicinski razlog.

Procjenjuje se da se u Danskoj godišnje obreže između 1.000 i 2.000 dječaka, uglavnom muslimana i jevreja. Većina tih postupaka obavlja se u privatnim klinikama ili u sklopu vjerskog obreda u privatnim domovima.