Svijet
4

Danas referendum o izlasku Velike Britanije iz EU: Brexit će odlučiti sudbinu unije

Klix.ba
(Foto: EPA)
Državljani Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske danas će na referendumu odlučiti da li će njihova zemlja ostati u EU ili će postati prva zemlja koja je napustila uniju.

Referendum u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU prvi je referendum na nacionalnom nivou u posljednjih 40 godina. Također, Velika Britanija je prva zemlja koja uopće razmatra mogućnost napuštanja Evropske unije.

Ankete uoči referenduma pokazuju da obje opcije imaju skoro jednaku podršku građana s tim da je značajan broj onih koji još uvijek nisu odlučili kako će glasati.

Prema jučerašnjim anketama, za napuštanje EU glasat će 45 posto Britanaca, dok će ostanak u EU podržati njih 44 posto. Ključnu ulogu odigrat će 9 posto onih koji još uvijek nisu odlučili kako će glasati.

Posljednje pozive građanima sinoć su uputile ključne političke figure koje zagovaraju ostanak, ali i one koje zagovaraju izlazak iz EU.

Premijer David Cameron i vođa Konzervativne stranke sinoć je "u pomoć" pozvao sve prijašnje premijere, ali i lidere Laburista i Zelenih.

Cameron je sinoć u posljednjem obraćanju rekao da ostanak Velike Britanije u EU podržava najšira moguća politička koalicija, ali i mnogi naučnici, sindikati i ekonomisti.

Skupu se obratio i muž ubijene parlamentarke Jo Cox koji je rekao da je cijeli dan proveo na ulicama grada uvjeravajući ljude da glasaju za ostanak u EU.

Boris Johnson, bivši gradonačelnik Londona iz redova konzervativaca, kao ključna politička figura koja zagovara izlazak iz EU, rekao je da je ovo historijska prilika za Britance koja se neće ponoviti.

"Glasajte sutra za izlazak, glasajte za vraćanje kontrole nad našom zemljom i demokratijom i time podržite milione ljudi širom Evrope koji se slažu sa nama da EU ide u pogrešnom pravcu", rekao je Johnson koji će, ako Britanci izaberu izlazak iz EU, vjerovatno naslijediti Camerona na mjestu premijera.

Ako većina Britanaca odluči podržati izlazak iz EU, Velika Britanija će biti prva država koja napušta ovaj savez. Proces napuštanja definisan je Lisabonskim ugovorom i drugim aktima. Odmah nakon odluke o napuštanju zemlja gubi pravo glasa u tijelima EU, a istovremeno započinju pregovori o izlasku koji bi trebali biti okončani u roku od dvije godine.

U svakom slučaju, referendum će odlučiti o sudbini EU, ali i same Velike Britanije.

U prošlosti je Velika Britanija uredno podržavala širenje EU, ali je bila protiv "produbljivanja" institucija EU, što bi vodilo jačanju EU kao političkog saveza. Zbog toga Velika Britanija ima niz pogodnosti već sada, a ranije je odbila da pristupi eurozoni ili Šengenu.

Pojedine zemlje EU, posebno one na sjeveru Evrope, u prošlosti su često znale slijediti primjer Velike Britanije kada se radi o ponašanju u EU.

S druge strane, izlazak Velike Britanije mogao bi otvoriti i pitanje opstanka same Velike Britanije. Sjevrena Irska i Vels otvoreno podržavaju ostanak u EU i najavljuju da će, ako zemlja napusti EU, ponovo aktivirati pitanje referenduma o napuštanju EU.