Zimbabve
0

Dan "D" za pregovore o vladi nacionalnog jedinstva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južna Afrika uputila je u ponedjeljak u Harare svoje predstavnike na najvišem nivou kako bi učestvovali u pregovorima o vladi nacionalnog jedinstva u Zimbabveu, koji su na mrtvoj tačci od potpisivanja sporazuma u septembru.

Delegati Zajednice za razvoj Južne Afrike (SADC) , odnosno južnoafrički predsjednik Kgalema Motlanthe, njegov prethodnik i regionalni posrednik u dugoj zimbabveanskoj krizi Thabi Mbeki te šef mozabičke države Armando Guebuza očekuju se u ponedjeljak u Harareu.

Oni bi trebalo da razriješe "sporove" između Zanu-PF, stranke predsjednika Roberta Mugabea (84), koji je 28 godina na vlasti, i Pokreta za demokratske promjene (MDC) Morgana Tsvangiraija, koji je ovog vikenda donio nepopustljive stavove, piše Herald.

Delegati SADC-a trebalo bi se odvojeno sastati s predsjednikom Mugabeom i s Tsvangiraijem, kao i s liderom disidentske frakcije MDC-a Arthurom Mutambarom. Potom bi tri lidera trebalo nastaviti direktno pregovore, precizira Herald.

Tsvangirai i Mugabe su 15. septembra zaključili sporazum, koji je trebao da okonča paralisanost sistema nastalog porazom režima na općim izborima 29. marta. Tekst sporazuma predviđa raspodjelu ovlasti između Mugabea, koji i dalje čuva funkciju predsjednika i Tsvangiraija, koji treba da postane premijer.