Za manje od 90 minuta
0

Daily News "ukrao" Empire State Building

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U ponedjeljak se, prema pisanju medija, desila jedna od najvećih krađa u američkoj historiji. Naime, jedno od najznačajnijih obilježja New Yorka, Empire State Building, za manje od 90 minuta postalo je vlasništvo lažne kompanije koju je "osnovao" New York Daily News.

Poznate novine sa sjedištem u New Yorku navodno su krivotvorile potrebne dokumente s pečatom izmišljenog notara te kao lažna kompanija Nelots Properties, LLC i gradskoj upravi podnijele zahtjev da se na njih prenese vlasništvo nad znamenitom građevinom. Vjerovali ili ne, u nešto više od sat vremena uspjeli su postati vlasnici dvije milijarde vrijedne nekretnine.

Tako je na neobičan način New York Daily News ukazao na postojanje ogromnih rupa u sistemu, koji ne zahtijeva da službenici gradske uprave zaista i provjere informacije koje dobivaju. Da cjelokupna situacija bude još apsurdnija, u lažnim dokumentima kao svjedok se navodi zvijezda filma "King Kong" Fay Wray, dok je Willie Sutton, zloglasni pljačkaš banaka, naveden kao notar.

"Naravno, krađa Empire State Buildinga, zgrade koja ima 102 sprata, nije nešto što se može dugo skrivati, ali ovim smo pokazali kako je majstorima prevare lako da vlasnicima inače otmu nešto skromnije nekretnine", zaključio je William Sherman u svom članku objavljenom u utorak.

Naravno, gotovo 24 sata nakon prevare, novine New York Daily News vratile su zgradu pravim vlasnicima, kompaniji Empire State Land Associates.