Rusija
0

Čubais među odgovrnima za nesreću u hidroelektrani

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši direktor ruskoga elektroenergetskog giganta Ujedinjeni energetski sistem (UES) Anatolij Čubais i bivši ministar energetike Igor Jusufov su među odgovornima za nesreću u hidroelektrani u Sibiru, u kojoj je u augustu život izgubilo 75 ljudi, a 13 je teško povrijeđeno, navodi se izvještaju ruske Federalne službe za ekološki, tehnološki i nuklearni nadzor (RTN) objavljenom u nedjelju.

U izvještaju se navodi da su nemar i tehnički i organizacijski propusti glavni uzroci nesreće u elektrani Sajano-Šušenska, prenio je Reuters.

Prema izvještaju, ukupno 18 ljudi, uključujući rukovodstvo kompanije RusHidro i same elektrane, snosi odgovornost za nesreću, prenio je Itar-Tass.

Među odgovornima su bivši direktor ruskog elektroenergetskog giganta UES Anatolij ČubaIs i bivši ministar energetike Igor Jusufov. ČubaIs i još pet zvaničnika odgovorno je za "stvaranje uvjeta koji su doprinijeli nesreći", stoji u izvještaju.

Prema preliminarnim podacima materijalna šteta premašuje 7,5 milijardi rubalja, navodi se u izvještaju, koji sadrži više od 100 stranica, a pripremilo ga je 26 stručnjaka, na čelu sa direktorom RTN-a Nikolajem Kutjinom.

Kutjin je na konferenciji za novinare rekao da je nesreći prethodilo više faktora, među kojima je loše održavanje, uslijed čega je jedna od turbina, koja je zbog požara u drugoj elektrani u Bratsku morala da proizvodi više struje, počela nekontrolirano da vibrira, a zatim eksplodirala.

"Sajano-Šušenska", na reci Jenisej u Sibiru, najveća je hidroelektrana u sastavu kompanije RusHidro, sa 10 hidroagregata od po 640 megavata.

Hidroelektrana je zatvorena nakon nesreće 17. augusta i ne očekuje se da će u potpunosti obnoviti rad do 2014. godine, naveo je Reuters.