Svijet
0

Crnogorski MUP protiv dvojnog državljanstva

FENA
Svaka država potpuno je slobodna da sama odredi principe za omogućavanje dvojnog državljanstva, a stav crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i dalje je da to ne treba dozvoliti, izjavio je u utorak sekretar tog resora Svetozar Đurović.

I u predloženim izmjenama Zakona o državljanstvu ugrađen je princip da ne može biti dvojnog državljanstva, osim u izuzetnim slučajevima, istaknuo je Đurović.

"Vidjet ćemo da li će tako ostati do kraja. Ne vidim razloga da se dozvoli dvojno državljanstvo, jer država tako štiti svoje interese, osim u određenim izuzecima", rekao je Đurović Televiziji Crne Gore.

Opozicijska Narodna stranka je podnijela crnogorskoj skupštini prijedlog zakona kojim se traži brisanje člana postojećeg Zakona o državljanstvu koji predviđa da se uzimanjem državljanstva druge države automatski gubi crnogorsko.

Prijedlog Narodne stranke podržat će u parlamentu Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija i Demokratska srpska stranka, ali ne i opozicijska Srpska lista, koja traži da se Srbima u Crnoj Gori direktno omogući da osim crnogorskoga imaju i srpsko državljanstvo.