Svijet
2

Crnadak se obratio članovima Stalnog vijeća OSCE-a

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope obratio se članovima Stalnog vijeća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju na posebnoj sjednici Stalnog vijeća koja je danas održana u Beču povodom predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Ministar Crnadak je tokom obraćanja istaknuo da će BiH tokom predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope raditi na intenziviranju saradnje između Vijeća Evrope i OSCE-a.

Također, naglasio je da je BiH preuzela predsjedavanje u vrijeme krize u i oko Ukrajine, borbe protiv terorizma i fenomena stranih terorističkih boraca, rastuće islamofobije i antisemitizma, kao i povećanog kršenja ljudskih prava, što naglašava potrebu unapređenja saradnje ove dvije organizacije.

"Ovo je prilika za daljnje jačanje tri veoma važna stupa Vijeća Evrope kao i OSCE-a - demokratije, ljudskih prava i vladavine prava", kazao je ministar.

Crnadak je članove Stalnog vijeća OSCE-a informirao da su glavni prioriteti bh. predsjedavanja: prevencija nasilja nad ženama i nasilja u porodici, evropska kulturna konvencija sa posebnim akcentom na evropski film, religijska dimenzija interkulturalnog dijaloga, te politika Vijeća Evrope prema susjedskim regionima.

Tokom obraćanja ministar Crnadak je istaknuo i da će BiH tokom predsjedavanja sarađivati sa Republikom Srbijom, koja trenutno predsjedava OSCE-om, na pitanjima kao što su socijalna inkluzija mladih, pravo i pristup obrazovanju, promocija nezavisnosti sudstva i borba protiv cyber kriminala, kroz domaćinstvo brojnih zajedničkih konferencija, uključujući i konferenciju o prevenciji nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koja će biti održana u oktobru ove godine.

Govoreći o politici Vijeća Evrope prema susjednim regionima, ministar Crnadak je ocijenio da je ona postala neophodna zbog sigurnosti, napretka i mira, kako u Evropi, tako i u njenom susjedstvu.

"Fundamentalne vrijednosti su ugrožene aktima terorizma, građanskim ratovima kao i tragičnim smrtnim slučajevima u Mediteranskom moru kojima svjedočimo skoro svaki dan. Moramo se sučiti sa svim ovim izazovima", naglasio je ministar Crnadak.

On će se u poslijepodnevnim satima u Beču sastati sa generalnim direktorom Ureda Ujedinjenih naroda u Beču (UNOV) i izvršnim direktorom Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC) Yuryjem Fedotovim, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.