Skandalozno
0

VIDEO / Crkva iz Floride planira dan spaljivanja Kur'ana

Sarajevo-x.com
Terry Jones
Terry Jones
Pastor Terry Jones, iz nezavisne crkve koja ima sjedište na Floridi, 11. septembra ove godine u znak sjećanja na žrtve terorističkih napada na SAD planira organizovati događaj koji bi, ukoliko bude dozvoljen, mogao uzrokovati nemjerljiv rast međureligijskih tenzija širom svijeta i opasne posljedice. Ovaj veliki protivnik islama okuplja istomišljenike na ceremoniji koju naziva "Međunarodni dan paljenja Kur'ana".

Promovisanjem tog događaja na svojoj web-stranici i Facebook grupi Dove World Outreach Center poziva sve kršćane da spale muslimansku svetu knjigu ispred njihove crkve u Gainesvilleu 11. septembra 2010. od 18 do 21 sat.

Jones je autor knjige "Islam is of the Devil", njegova crkva prodaje i šoljice i majice sa istom frazom, a pokrenuli su i kanal na YouTubeu kojim promovišu svoje ideje.

U razgovoru sa Rickom Sanchezom, voditeljem CNN-a, Jones je govorio o svojim bolesnim idejama objašnjavajući kako mu muslimani ne djeluju kao sretni ljudi, te kako je njihova religija nasilna.

Voditelj je njegovu inicijativu nazvao "ludačkom", te ga je upitao kako bi se on osjećao da mu neko kaže da mu se ne sviđa njegova kuća, pa je stoga namjerava spaliti.

"Mi nemamo ništa protiv muslimana, oni su dobrodošli u našu zemlju, ali nije dobrodošao islamski zakon", kazao je pastor.

Sanchez ga je upitao šta bi on odgovorio kad bi mu rekli: "Ja nemam problema s Vama, kršćanine, dobrodošli ste u moju zemlju, ali ću spaliti Vašu knjigu."

Jones je odgovorio da mu se to ne bi svidjelo, ali da je to život i da oni žive u Americi, te nastavio iznositi svoja ubjeđenja, uprkos pokušajima voditelja da mu objasni kako u SAD-u ima mnogo muslimana koji vole Ameriku jednako kao i on, te kako su neki od njih stradali tog kobnog 11. septembra.

Osim muslimana širom svijeta ovoj inicijativi protive se i mnogi kršćani. Njihov fan-klub na Facebooku još uvijek nije zabranjen, a broji preko 1.800 članova.