Svijet
0

Clinton za novu strategiju prema Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Neophodna je nova strategija prema Sjevernoj Koreji gdje je borba za vlast blokirala razgovore o nuklearnom razoružanju, ocijenila je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton.

Šestostrani pregovori su "dali neke rezultate, ali se još suočavamo s relanošću Sjeverne Koreje koja ne samo da ima izvjesnu količinu nuklearnog oružja nego i pokazuje da joj se ne žuri krenuti boljim putem", kazala je Hillary Clinton po dolasku u Južnu Koreju.

"Naš je cilj izraditi strategiju koja će biti učinkovita, kako bi utjecala na ponašanje Sjevernokorejaca u trenutku u kojem je cijela situacija u rukovodstvu zemlje pomalo konfuzna", dodala je Clinton.

Ona je također sugerirala da bi se Sjeverna Koreja mogla opredijeliti za tvrđu liniju u pregovorima o nuklearnom razoružanju zbog borbe iza zatvorenih vrata da se pronađe nasljednik predsjednika Kim Jong-ila koji je u augustu imao moždani udar.

To je prvi put da Hillary Clinton spominje pitanje nasljeđivanja kao vidan razlog blokade u šestostranim pregovorima o uništavanju sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja.