Svijet
0

Clinton protiv antiterorističkog zakona koji podržava Bijela kuća

FENA
Bivši američki predsjednik Bill Clinton izrazio je protivljenje antiterorističkom zakonu koji podržava Bijela kuća, rekavši da bi bilo pogrešno odobriti torturu za osumnjičene za terorizam.

Njegova izjava je emitirana u četvrtak na Američkom radiju kao dio intervjua snimljenog dan ranije. Clintonova izjava se naime odnosila na prijedlog predsjednika Georgea W. Busha pred Senatom kako bi se uskoro utvrdili međunarodni standardi za odnos prema zatvorenicima.

Planom bi se dozvolilo agentima obavještajne službe da se koriste agresivnijim metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Bill Clinton je rekao da bi takav zakon ustoličio zlostavljanje zatvorenika, upozorivši da bi informacije dobijene pod takvim pritiskom mogle biti nepouzdane, te da bi i druge zemlje tada mogle opravdati slično ponašanje prema pripadnicima američkih oružanih snaga.

Istovremeno je i pet stručnjaka Ujedinjenih naroda za ljudska prava izjavilo da prijedlog predsjednika Busha pred Kongresom narušava međunarodni zakon.