Svijet
0

Clinton: Propuštena prilika za dijalog Zapada i muslimana

FENA
Uzbuna nastala oko karikatura poslanika Muhammeda propuštena je prilika za dijalog između Zapada i muslimanskog svijeta, rekao je u srijedu bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Prema Clintonovim riječima, ovaj je problem potaknuo važna pitanja o slobodi govora i vjerskoj toleranciji i da nije bilo tako nasilnog odgovora, mogao je poslužiti kao most između zajednica.

"Mogli smo to iskoristiti kako bismo izgradili mostove umjesto da ih palimo i potrebno je to više raditi", rekao je Clinton obraćajući se jednom poslovnom forumu tokom posjete Australiji.

"Da nije bilo nasilnog odgovora na to (objavljivanje), mislim da bi silne simpatije porasle diljem svijeta i dale nam priliku da naučimo o religiji onoga drugoga i njegovim religijskim uvjerenjima", dodao je Clinton.

Karikature koje su se prvo pojavile u Danskoj, prenosi Hina, naljutile su mnoge u muslimanskom svijetu. Protesti do kojih je došlo prije blizu mjeseca dana sve više su prerastali u nasilje u kojem je naposljetku smrtno stradalo 45 ljudi.