Svijet
0

Članice IAEA pozivaju na Bliski istok bez nuklearnog oružja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Članice Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u subotu su pozvale bliskoistočne zemlje da poduzmu odgovarajuće mjere čiji bi krajnji cilj bio "oslobađanje" regiju nuklearnog oružja.

Izaslanici prisutni na općoj godišnjoj konferenciji IAEA-e u Beču usvojili su rezoluciju koja sve države te regije poziva da prihvate inspekcije Agencije te da usvoje Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT), kojim je zabranjen razvoj i proizvodnja nuklearnog oružja.

Nakon dvodnevnih rasprava o rezoluciji između predstavnika arapskog svijeta i zapadnih zemalja, ona je usvojena s 82 glasa za, nijednim protiv, a 13 zemalja, među kojima SAD i Izrael, bilo je suzdržano.

Očekujući rješenje pitanja o zoni bez nuklearnog oružja, sve bi se zemlje trebale obvezati da neće "razvijati, proizvoditi, testirati niti na bilo koji drugi način pribavljati nuklearno oružje", stoji u rezoluciji.

Izrael je jedina zemlja regije koja nije željela potpisati Sporazum o neširenju nuklearnog oružja te prihvaća samo ograničene inspekcije IAEA-e.

Vjeruje se da izraelska vlada posjeduje nuklearno oružje, ali Izrael informacije o svome vojnom nuklearnom kapacitetu ne potvrđuje niti opovrgava, u skladu s državnom politikom.