Svijet
0

Članice EU-a potpisale Lisabonski sporazum

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvadeset sedam šefova država ili vlada Evropske unije, ili njihovi predstavnici, potpisali su u četvrtak u Lisabonu novi reformski ugovor, koji će zamijeniti odbačeni ustav, a koji će, čim bude ratificiran, olakšati donošenje odluka.

Ceremonija potpisivanja dokumenta, koji će se odsad zvati Lisabonski ugovor, počela je u 11.50 sati po lokalnom vremenu u trijemu gotskog stila manastira Jeronimosa.

Ovaj ugovor potvrđuje temeljne vrijednosti Evrope, demokratski legalitet, poštivanje temeljnih prava, slobodu ove zajednice, jednakost šansi, solidarnost, pristup pravdi, poštivanje pluralizma i raznolikosti", rekao je, otvarajući ovu ceremoniju, portugalski premijer, predsjedavajući EU-a, Jose Socrates.

S Lisabonskim ugovorom "rađa se proširena Evropa sa 27 država članica, ujedinjena za slobode i demokratiju" a koja će biti "bolje plasirana od bilo koje druge zemlje ili grupe zemalja, ne da nametne već da predloži globalna rješenja koja su hitno potrebna svijetu", rekao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Jedan za drugim, dužnosnici su stavili svoj potpis na dokument odobren 19. oktobra u glavnom portugalskom gradu, nakon mjeseci teških pregovora, a koji će zamijeniti ustav koji su 2005. odbacile Francuska i Holandija, javio je AFP.

On stupa na snagu 2009., nakon ratificiranja u patrlamentima zemalja članica.