Opasne po sistem
87

Članice benda Pussy Riot u Rusiji proglašene stranim agentima

G. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osnivačica ruske punk grupe Pussy Riot Nadežda Tolokonjikova i njena kolegica Veronika Nikulšina dotane su u registar “stranih agenata” ruskog Ministarstva pravosuđa zbog finansiranja iz inostrantva.

U saopćenju u četvrtak, dužnosnici su rekli da je odluka o kontroverznim punk muzičkarama “donijeta na temelju dokumenata zaprimljenih od ovlaštenih državnih tijela”.

Konkretno, prema dobivenim informacijama, “te osobe sistemski distribuiraju materijale neograničenom krugu osoba, a primaju inostrana sredstva.”

Ruski satiričar i pisac Viktor Šenderovič također je dodat na popis, uz Taisiju Bekbulatovu, glavnu urednicu internet stranice Holod.

Elena Vladjkina i Ivan Beljaev, dva novinara povezana s američkim državnim RFERL-om, koji je i sam označen kao strani agent u Rusiji, također su stavljeni na popis.

Dodavanje dvije članice Pussy Riota dolazi nakon što je Andrej Klimov, predsjednik Komisije Vijeća Federacije za zaštitu državnog suvereniteta rekao da bi Rusija mogla pooštriti svoje zakone o stranim agentima. Prošlog mjeseca dužnosnik je otkrio da postoje “prijedlozi za pooštravanje ovih normi i proširenje njihove upotrebe”.