Svijet
0

Članica Pussy Riot tuži svoju advokaticu zbog klevete

Klix.ba
Yekaterina Samutsevich (Foto: AFP)
Yekaterina Samutsevich (Foto: AFP)
Jedna od članica ruskog punk benda Pussy Riot, Yekaterina Samutsevich, tužila je svoju advokaticu i traži dva miliona rubalja (oko 64 hiljade dolara) odštete za narušavanje ugleda i reputacije.

Samutsevich je u augustu prošle godine osuđena na dvije godine zatvora zbog performansa u moskovskoj katedrali. Druge dvije članice benda dobile su slične kazne, ali, za razliku od njih, Samutsevich je u oktobru prošle godine puštena na slobodu.

Nakon izlaska iz zatvore zamijenila je svoju advokaticu Violettu Volkovu, koja je zastupala sve članice benda, Irinom Khrunovom. Nova advokatica je promijenila čitavu odbranu i tvrdila da njena klijentica uopće nije bila u katedrali kada se performans održao.

U decembru je Samutsevich medijima saopćila kako je njen prvi advokatski tim odbio da joj vrati dokumente i ključeve od stana te odbio da proslijedi dokumente novom timu, kako bi se žalili Evropskom sudu za ljudska prava.

Malo nakon što je Samutsevich izašla iz zatvora, Volkova je tvrdila da je njena klijentica napravila dogovor o priznanju krivice i tako izdala druge dvije članice benda. Advokatica je ovu teoriju ponavljala u medijima i postovima na društvenim mrežama. Ubrzo je objavila i "historiju Samutsevichine izdaje" na internetu – niz dokumenata, prema kojima se promjena advokata desila na savjet kolegice iz ćelije, koja je najvjerovatnije djelovala po instrukcijama zatvorskih vlasti.

Samutsevich je odgovorila tužbom protiv Volkove, u kojoj zahtijeva da ova prekine sa širenjem nedokazanih tvrdnji i isplati joj dva miliona rubalja odštete za narušavanje reputacije. Prvo saslušanje zakazano je za 18. septembar.

Samutsevichini zastupnici navode da je ona pripremila još jednu tužbu za čitav advokatski tim koji je vodio sudski proces Pussy Riot.

Violetta Volkova kaže da ova tužba nije ništa drugo nego pokušaj samopromocije. "Niko je ne može diskreditovati više nego što je diskreditovala samu sebe", rekla je.

Moskovski Odbor advokata navodi kako je saslušao žalbe na rad Volkove te da su otkrili da je ona počinila ozbiljne prekršaje koji bi je mogli koštati statusa advokata. Konačnu odluku će donijeti 25. septembra.