"Viva Chile"
0

Čileanski rudari pod zemljom proslavili dan nezavisnosti

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Trideset tri čileanska rudara koji su više od mjesec zarobljeni pod zemljom pridružili su se svojim sunarodnjacima diljem Čilea u pjevanju nacionalne himne u povodu 200. godišnjice nezavisnosti.

U isto vrijeme, predsjednik Sebastian Pinera pjevao je himnu s ključnim dužnosnicima i bivšim predsjednicima u Plaza de Armasu u glavnom gradu Santiago.

Članovi porodica su u San Joseu istakli zastave s potpisima rudara, koji bi mogli biti oslobođeni početkom novembra. Zarobljeni su još od 5. augusta kad je zatrpan glavni pristup tunelu u rudniku u San Joseu.

Rodbina je u San Joseu postavila Kamp nade kad je otkriveno da su rudari ostali živi. Predsjednik Pinera bi ih trebao posjetiti danas.

Trebat će još sedmice da se dovoljno proširi rupa do rudara, kako bi oni konačno mogli izaći. Oni su bili presretni kad je svrdlom probijena rupa do njih, a u subotu su zagrlili jedni druge i uzvikivali "Viva Chile", slaveći dan nezavisnosti svoje zemlje.

Njih 33 preživjeli su duže nego bilo koja druga grupa zarobljena pod zemljom. Kroz tri rupe koje su probijene u zemlji dostavljaju im se hrana, voda i lijekovi.

Postoje tri odvojena pokušaja spašavanja, odnosno sa tri strane se pokušava što prije doprijeti do hrabrih rudara, javlja BBC.