Svijet
0

Čileanski rudari pet godina nakon što su 69 dana proveli zarobljeni pod zemljom

Klix.ba
Sa promocije filma (Foto: AFP)
Prije pet godina pet milijardi ljudi gledalo je uspješno spašavanje 33 čileanska rudara koji su bili zarobljeni pod zemljom 69 dana. Njihovi životi sada su ovjekovječeni u holivudskom filmu u kojem glume Antonio Banderas i Juliette Binoche.

Jedna od zvijezdi filma je Maria Segovia koja je postala poznata kao La Alcaldesa ili gradonačelnica Kampa nade. To je bilo šatorsko naselje u kojem su bili srodnici zarobljenih rudara. Danima su čekali da njihovi voljeni budu izvučeni na sigurno.

"Ušla sam u autobus i otišla pravo do rudnika kada sam čula da je moj mlađi brat Dario bio zarobljen i nisam otišla dok ga nisu izvukli. Bila sam veoma uzbuđena kada sam upoznala Juliette Binoche. Naučila sam je da pravi moje poznate kolače", prisjetila se.

No, najljepši trenutak joj je bio kada je upoznala Antonia Banderasa. Čak je u svojoj radnji okačila i fotografiju kojom je ovjekovječila taj trenutak.

"Nisam nikada oprala bluzu koju sam nosila taj dan kada sam ga upoznala", kazala je.

Trideset i tri rudara se nadaju da će film poboljšati njihovo finansijsko stanje jer će dobiti dio od prodaje ulaznica. Život im je bio težak u posljednjih pet godina. Mnogi imaju zdravstvenih problema, te ne mogu naći posao.

"Doživio sam nervni slom prije dvije godine. Imao sam panične napade, insomniju i postao sam zaboravan. Još uvijek ne radim i posjećujem psihologa jednom mjesečno", kazao je Carlos Barrios, jedan od mladih rudara.

No, jedino dobro što je proizašlo iz katastrofe je to što je pronašao ljubav svog života. Marta Contreras je socijalna radnica koja je pomagala porodicama rudara tokom 69 dana agonije. Kada su izašli, svi su ih željeli upoznati. Išli su u Disneyland i upoznali su fudbalere Manchster Uniteda. Marta ih je pratila na put u Izrael.

"Mislila sam da se nikada neću zaljubiti u rudara, ali shvatila sam da osjećam strast prema Carlosu jer je pomagao drugim ljudima. Tada smo se zaljubili jedno u drugo", kazala je.

Rudar Yonni Barrios i njegova djevojka Susana Valenzuela su jedan od najpoznatijih parova grupe. Barrios je postao poznat preko noći jer su mediji otkrili kako se njegova žena i djevojka tuku u Kampu nade dok je on bio zarobljen.

Jedan od vodećih doktora u spasilačkoj operaciji Jean Romangol, prisjetio se kako se situacija odvijala.

"Nakon 17 dana rudari su pronađeni živi i zdravi i tada smo im počeli slati namirnice kroz male bušotine. Oni su potom slali svoj prljavi veš da im se opere. Problem je nastao jer su veš slali Yonnijevoj supruzi Marti Salini koja je odbila da ga uzme i dala ga njegovoj djevojci. Okončalo je tako što sam mu ja posudi svoju čistu odjeću dok nismo riješili situaciju", kazao je Jean.

Uprkos raznim verzijama koje su pisali mediji, žene su znale jedna za drugu i bile su prijateljice. Yonni je znao ići od jedne do druge, ali je na kraju izabrao svoju djevojku. Nakon pet godina, i dalje žive zajedno u četvrti gdje mu živi i bivša supruga.

Jedna od starijih rudara, Omar Reygadas, kazao je kako mu je to iskustvo promijenilo ličnost.

"Bio sam veoma društvena osoba koja je voljela roštiljati sa svojom djecom i unucima. Sada više volim biti sam. Dok sam bio u rudniku zamišljao sam da radim veoma dugu smjenu. Ali, kada sam izašao svi su željeli dio mene. Sada mrzim kada mi zazvoni telefon i naljutim se brzo. Iako volim svoju djevojku odlučio sam da ne živimo zajedno jer trebam svoj prostor ", rekao je.

Uprkos tim problemima, cijeni svoju porodicu i sretan je što je preživio.

"Iz svega sam naučio da nikada ne trebate gubiti vjeru u Boga i da je najvažnija stvar na svijetu vaša porodica. Pružite im ljubav", kazao je.