Traže ukidanje ustava
9

Čileanci na jučerašnjim protestima uoči referenduma zapalili dvije crkve i sukobili se s policijom

N. V.
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
U Čileu su demonstranti jučer izašli na ulice kako bi obilježili godinu dana od velikih protesta, no ubrzo su postali nasilni nakon što su nezadovoljni građani zapalili dvije crkve.
Hiljade demonstranata je na ulicama Santiaga obilježilo velike proteste koji su prošle godine trajali nekoliko mjeseci, a u kojima je život izgubilo 30 osoba dok je hiljade njih ranjeno.

Izjutra su protesti na centralnom trgu bili mirni, no popodne je bilo nekoliko slučajeva nasilja, pljačke i vandalizma.

Foto: SkyNews
Foto: SkyNews


Dvije crkve su zapaljene, a jedna od njih je izgorila do temelja, dok su požar na drugoj bogomolji vatrogasci uspjeli ugasiti međutim i ta crkva je pretrpila oštećenja te je opljačkana.


Policija se sukobila sa demonstrantima koji su izašli na trg i ulice najvećeg čileanskog grada, a morali su da upotrijebe i suzavac i vodene topove kako bi rastjerali gužvu.

Foto: SkyNews
Foto: SkyNews




Ovi protesti dolaze sedam dana uoči referenduma na kom će Čileanci glasati o tome hoće li ukinuti ustav iz doba diktature u zemlji, a na ulicama se moglo vidjeti da prisutni nose i mašu plakatima na kojima piše "da". Upravo ukidanje aktuelnog ustava je bio ključni zahtjev prošlogodišnjih protesta za jednakost koji su trajali od 18. oktobra pa do sredine decembra.