Samoa proglasila stanje katastrofe
0

FOTO+VIDEO / Ciklon Evan opustošio obale Južnog Pacifka, olujna rijeka nosila djecu

Klix.ba
Vlada Samoe proglasila je stanje katastrofe nakon što je ciklon Evan opustošio Južni Paicifik, uništio zgrade i uzrokovao velike poplave. Policija Samoe izjavila je kako se sumnja da se nekoliko djece utopilo kada ih je olujni val odvukao niz rijeku.

Evan je uzrokovao klizišta i materijalne štete širom zemlje, nestanak električne energije i odnio najmanje dva ljudska života. Poplave i vjetar su čupali drveće. Lokalne vlasti su izjavile da je ovo najgora oluja koja je pogodila ovu regiju u posljednjih nekoliko godina, zbog čega je proglašeno stranje katastrofe.

Vlasti strajuhu da bi oluja mogla postati jača i preći u ciklon pete kategorije na putu ka Fidžiju.

Nekoliko djece je nestalo u blizini rijeke u glavnom gradu Samoe Apiau.

"Ovo je najveća oluja koju sam doživio, a preživio sam mnogo teških situacija ovdje na Pacifiku. Vjetrovi uopće nisu dali nikakve naznake da bi moglo doći do ovakve katastrofe", rekao je Nick Hurley, vrhovni komesar Novog Zelanda za Samou.

"Cijela zemlja je bez struje. Postrojenja distributera električne energije Tanugamanonoa su poptuno uništena i možda nećemo imati struje dvije sedmice", saopćeno je iz Ureda za upravljanje za vrijeme katastrofa.

Mnoga mjesta u Samoi su se tek oporavila od devastirajućeg cunamija, koji ih je pogodio 2009. godine.

Očekuje se da će ciklon Evan stići na Fidži u nedjelju.