Svijet
0

Cijena barela nafte blizu 60 dolara

NINA
Cijena sirove nafte u ponedjeljak je prešla granicu od 59 dolara za barel kao rezultat povećane potražnje u Aziji i Americi te prijetnji konzulatima zemalja zapada u Nigeriji.

Stručnjaci najavljuju daljnji rast cijene nafte jer nema novih kapaciteta, a potražnja ne jenjava, piše BBC News.

Sirova nafta za isporuku u julu porasla je za 76 centi, ili 1,3 posto na 59,23 dolara na newyorškoj trgovačkoj burzi, na najviši nivo od 1983. Na londonskom tržištu sirova nafta za august dostigla je 58,58 dolara za barel.

Porast cijena više od 30 posto u ovoj godini još nije utjecao na smanjenje potrošnje koja će ove godine, prema prognozama, za dva posto premašiti ukupnu potrošnju lani. Budući da OPEC crpi naftu blizu maksimalnog kapaciteta, potrošači se pribojavaju prekida u isporuci.

"Tržište je svjesno činjenice da će se potražnja morati smanjiti kako bi se uravnotežila opskrba", rekao je Tor Kartevold analitičar Statoila, najveće norveške naftne kompanije, objasnivši kako u slučajevima kada "proizvodnja nafte radi punim kapacitetom, tržište postaje vrlo osjetljivo na prekide u isporuci".

U nastojanju da olakša napetost na svjetskom tržištu nafte Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) koje proizvode 40 posto svjetske nafte prošle je sedmice povećala proizvodnju za 500 hiljada barela dnevno nafte obećavši da će, ukoliko se ukaže potreba, dodatno povećati proizvodnju za istu količinu.