Javier Solana
0

"Cijeli Balkan je na dobrom putu ka EU i NATO-u"

FENA
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana ocijenio je uoči 10. godišnjice bombardiranja Jugoslavije da je danas Balkan sasvim drugačija regija i na dobrom putu ka NATO-u i EU-u.

Gostujući u nedjelju na češkoj nacionalnoj televiziji, Solana je upozorio kako treba imati na umu da je tih 10 godina relativno kratko vrijeme, a da je za stabilnost Balkana u tome periodu učinjeno mnogo.

"Nekoliko zemalja Balkana je ušlo u EU, druge zemlje su kandidati. Većina zemalja je institucionalno povezana s EU-om i NATO-om. Te zemlje se zaista uključuju u institucije i s nama su. Mislim da će se za neko vrijeme naši balkanski prijatelji približiti još više", kazao je Solana.

Javier Solana stiže u ponedjeljak u Prag da sa šefom češke diplomatije Karelom Schwarzenbergom razmotri pripreme za neformalni sastanak ministara vanjskih poslova članica EU-a u zamku Hluboka nad Vltavom.

Taj sastanak 27. i 28. marta gotovo u cjelini treba da bude posvećen zapadnom Balkanu, najavilo je češko predsjedništvo EU-a, prenio je Blic Online.