Svijet
0

Christian Kern položio zakletvu kao novi austrijski kancelar

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Krizom pogođena Austrija u utorak je imenovala novog kancelara Christiana Kerna, dok uzdrmana centristička vlada usmjerava svoje nade u nekadašnjeg čelnika nacionalnih željeznica da će pomoći u obuzdavanju rasta krajnje desnice.

Pedesetogodišnji Kern, koji se proslavio svojim poslovnim uspjesima i elegantnim odijevanjem, položio je zakletvu pred predsjednikom Heinzom Fischerom u palati Hofburg u Beču.

"Preuzimate veliku i divnu, ali također i tešku ulogu s mnogo odgovornosti ", izjavio je Fischer prije nego što su dvojica čelnika sjela kako bi potpisali zvanični certifikat o imenovanju, prenosi AFP.

Kern, otac četvero djece, naslijedio je stranačkog kolegu iz Socijaldemokratske partije (SPOe), Wernera Faymanna, koji je podnio ostavku 9. maja nakon niza loših izbornih rezultata.

Kern se suočava s velikim izazovom ujedinjenja podijeljene SPOe i ublažavanja napetosti sa svojim koalicijskim partnerom, konzervativnom Narodnom strankom (OeVP).

On također mora uvjeriti Austrijance nezadovoljne dolaskom migranata i rastućom nezaposlenošću da glasaju za njegovu stranku na narednim izborima 2018.

Kernova najveća glavobolja, ipak, bit će da prekrši 30-godišnji tabu SPOe da sarađuje s krajnje desničarskom Slobodarskom strankom (FPOe) otkako je pokojni, kontroverzni Joerg Haider došao na čelo stranke ekstremne desnice.

"Mi nećemo sarađivati sa strankama koje podstiču na mržnju protiv drugih naroda i manjina, i tačka", izjavio je Kern na konferenciji za novinare, neposredno uoči cermonije polaganja zakletve.

"S moje tačke gledišta, kristalno je jasno da principi moraju biti ispred očuvanja vlasti", dodao je novi austrijski kancelar.