Svijet
0

Cheney u nenajavljenoj posjeti Bagdadu

FENA
Američki potpredsjednik Dick Cheney stigao je u ponedjeljak u nenajavljenu posjetu Bagdadu, kako bi procijenio situaciju u Iraku u kojemu je politički napredak i pet godina nakon vojne intervencije dosta spor.

Glavni grad Iraka uzdrmala je jaka eksplozija odmah po njegovom dolasku, ali je uzrok eksplozije još nepoznat.

Cheney bi se trebao sastati s glavnim američkim zvaničnicima u zemlji, s generalom Davidom Petraeusom i ambasadorom Ryanom Crockerom kao i premijerom Nurijem al-Malikijem.

Ova posjeta uslijedila je u trenutku kada američka strategija u Iraku pozdravlja smanjenje nasilja u Bagdadu nakon raspoređivanja američkih pojačanja u zemlji, počev od februara 2007.

U nedavnom razgovoru za Washington Post, general Petraeus je naglasio da je politika pomirenja između različitih iračkih frakcija daleko od zadovoljavajuće.

Ova sporost zabrinjava Washington, koji smatra da bi prisustvo od oko 160.000 američkih vojnika u Iraku trebalo stvoriti neophodne uvjete sigurnosti za solidan politički dogovor među iračkim protagonistima.

Cheney će zahtijevati od iračkih dužnosnika da "nastave da rade na poboljšanju političkoga i ekonomskoga domena", rekao je novinarima jedan američki zvaničnik.