Svijet
0

Chavez primio Ahmadinedžada usred krize između Irana i SAD-a

FENA
Mahmud Ahmadinedžad i HUgo Chavez (Foto: AFP)
Mahmud Ahmadinedžad i HUgo Chavez (Foto: AFP)
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez primio je u ponedjeljak svog kolegu i "brata" Mahmuda Ahmadinedžada, prvog dana turneje iranskog predsjednika u četiri latinoameričke zemlje, usred krize između Irana i Zapada zbog iranskog nuklearnog programa.

"Postoji volja da nastavimo raditi zajedno kako bismo zaustavili imperijalističko ludilo" koje pretendira da "kontrolira planetu", izjavio je predsjednik Chavez u predsjedničkoj palači Miraflores u kojoj je iranski predsjednik primljen s vojnim počastima.

"Veneculeanski i iranski narod su danas na putu borbe protiv egoizma i arogancije imperijalizma", kazao je Ahmadinedžad tokom ceremonije koju su prenosili radio i televizija.

Iranski predsjednik je u nedjelju stigao u Caracas, koji je prva etapa njegove petodnevne turneje koja će ga odvesti u Nikaragvu, na Kubu, a zatim u Ekvador, zemlje koje imaju neprijateljski odnos prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Cilj njegovog putovanja je jačanje odnosa između islamske republike i ovih zemalja, u vrijeme kada zapadne sile pojačavaju pritisak na Iran kako bi odustao od svog civilnog nuklearnog programa za koji Zapad misli da je tajni program za izradu atomskog oružja, javio je AFP.

Iranski predsjednik je stigao u pratnji velike ministarske delegacije. Prije polaska je izjavio da će potpisati nove ugovore sa svakom od zemalja koje će posjetiti i započeti više projekata.