Svijet
0

Chávez pozvao sljedbenike da glasaju u velikom broju

FENA
Hugo Chávez
Hugo Chávez
Građani Venecuele izašli su na izbore za parlament još u ranim jutarnjim satima, a predsjednik Hugo Chávez pozvao je svoje sljedbenike da na birališta izađu u što većem broju.

Televizijski snimci pokazuju da su se ispred biračkih mesta, od ruralnog Amazona i andskih sela do sirotinjskih četvrti Karakasa, redovi građana formirali još prije zore, prenijele su agencije.

Biračka mjesta zatvaraju se u šest sati po lokalnom, odnosno pola sata poslije ponoći po srednjoevropskom vremenu, a rezultati izbora bit će saopćeni tokom noći.

AP prenosi da je ljevičarski lider Chávez putem društvene mreže "Twitter" uz poruku "U napad!" pozvao svoje sljedbenike da izađu na izbore u velikom broju.

Oružane snage su saopćile da su zatvorile granicu sa Kolumbijom do osam sati uvečer "kako bi se izbjegli bilo kakvi problemi koji bi mogli da utiču na izborni proces".

Pravo glasa ima preko 17 miliona građana, koji će od 300 kandidata izabrati 165 poslanika nacionalne skupštine.

Na izborima učestvuje i opozicija koja je bojkotovala glasanje 2005. godine, ukazujući na neregularnosti, a najviše šansi za pobjedu ima Chávezova Ujedinjena socijalistička stranka Venecuele (PSUV), koja želi da osigura dvotrećinsku većinu.

Ubjedljiva pobjeda PSUV dodatno bi učvrstila položaj Cháveza pred predsjedničke izbore 2012. godine.

Chávez se na položaju šefa države nalazi od 1999. godine, od kada je Venecuela žestoki kritičar Zapada, prije svega SAD.