Svijet
0

Četvrti dan štrajka francuskih željeznica

FENA
Štrajk francuskih željeznica ušao je u četvrti dan u subotu i pored poziva jednog od najvećih sindikata da se prekine kako bi počeli pregovori.

Državna kompanija željeznica SNCF saopćila je da radi 180 od 700 brzih vozova, te 40 posto regionalnih vozova. U pariškom metrou kreće se jedan od pet vozova, javlja AFP.

Broj štrajkača stalno opada otkad je u srijedu došlo do razmirica zbog penzionih reformi, ali usluge su se neznatno popravile.

U petak četvrti po veličini željeznički sindikat, Francuska demokratska radnička konfederacija (CFDT), pozvao je članove da se vrate na posao, kazavši da štrajk gubi energiju.

"Nastavljanje štrajka neće nam donijeti ništa. Broj štrajkača opada svaki dan. A kada pregovarate snaga dolazi od velikog broj štrajkača", kazao je Jean-Louis Malys, šef CFDT-a.

Predsjednik Nicolas Sarkozy ponudio je razgovore između sindikata, zaposlenih i vlade, ali je kazao da ne mogu početi dok se štrajk ne prekine.

Zaustavljanje saobraćaja košta francusku ekonomiju 400 miliona eura dnevno, piše Le Figaro. Neke manje pariške kompanije prestale su raditi zbog problema sa transportom.

Štrajk su pokrenuli vladini planovi o reformi takozvanih "specijalnih" penzionih sistema u okviru kojih se nalazi 500.000 radnika, većinom iz željezničkog i energetskog sektora, kao i 1,1 milion penzionera.