Svijet
0

Četvorica Rusa uhapšena zbog pranja novca u Crnoj Gori

FENA
Crnogorska policija uhapsila je četvoricu ruskih državljanina zbog pranja novca, saopćeno je danas u Podgorici.

Saopćeno je da su ruski državljani uhapšeni sinoć zbog osnovane sumnje da su pokušali da "operu" 2,5 miliona eura odnosno da u legalne tokove puste nelegalno stečen novac.

Policija sumnja da su uhapšeni Rusi u protelih nekoliko mjeseci organizirano, osnivanjem fiktivnih preduzeća i transferima novca preko nekih inozemnih firmi, pokušali da legaliziraju oko 2,5 miliona eura. Za taj novac se sumnja da potječe iz kriminalnih aktivnosti.

S ruskim državljanima su privedene i dvije crnogorske državljanke, ali su one oslobođene jer je utvrđeno da nisu učestvovale u sumnjivim transakcijama.

Istragu vodi specijalna tužiteljica za organizovani kriminal Stojanka Radović.

Ovo je drugi slučaj otkrivanja pranja novca u Crnoj Gori u kome su učestvovali ruski državljani, podsjeća Tanjug.

Policija je 25. decembra na podgoričkom aerodromu uhapsila Sergeja Ilina (47) i Josifa Karmaha (45) zbog sumnje da su prali novac kupovinom nekretnina u Crnoj Gori.

Specijalna tužiteljica optužila ih je da su u Crnoj Gori počinili krivična djela pranja novca kupovinom nekretnina, utaja poreza i prevara. Kod njih je pronađeno 797.350 eura gotovine prilikom carinske kontrole kada su pokušali da otputuju u Rusiju.