Daily Telegraph
0

Češka - EU: Kraj dugotrajnog procesa

FENA
Foto: AFP iactiv
Foto: AFP iactiv
Glavna vanjskopolitička tema britanske štampe u srijedu je ratifikacija Lisabonskog ugovora, dokumenta na temelju kojega EU dobiva nove institucije i nova pravila koja bi joj trebala omogućiti da lakše funkcionira i ima veću političku težinu na međunarodnoj sceni.

Dnevnik The Times piše da je olakšanje u evropskim prijestolnicama bilo više nego očigledno nakon što je potpisom češkog predsjednika označen kraj mukotrpnoga osmogodišnjeg procesa usvajanja dokumenta ključnog za budućnost Evropske unije.

Evropski čelnici slavili su skori izbor prvog evropskog predsjednika i početak novog perioda širih ovlaštenja Evropske unije na svjetskoj političkoj pozornici.

Evropska politička elita, naglašava list, pokazala je, međutim, uobičajeni prezir prema volji naroda budući da su odbačene dvije verzije ustava Evropske unije u sva tri slučaja kada su bile predmet referenduma – u Francuskoj, Holandiji i Irskoj.

A odbijanje britanskih vlasti da svojim građanima daju priliku da se izjasne o Lisabonskom ugovoru list naziva sramotom za demokratiju. Uprkos svemu tome, sada kada je taj dokument ratificiran, vrijeme je da se okrene drugi list, konstatira Times.

I Daily Telegraph primjećuje da su mnogi razočarani krajnje nedemokratskim načinom na koji je Lisabonski ugovor nametnut evropskim narodima. List ističe i da se ovlaštenja britanske vlade da donosi odluke u vlastitoj zemlji sada sve više prenose na Bruxelles.

Lisabonski ugovor, koji će stupiti na snagu za tri sedmice, Evropi će donijeti njezina prvog predsjednika i šefa diplomatije, a istovremeno će okončati pravo Londona da ulaže veto na nova evropska pravila u više od četrdeset političkih oblasti.

Pristalice Ugovora kažu da će Evropska unija postati efikasnija i utjecajnija na međunarodnom planu, ali njegovi kritičari i dalje tvrde da suviše veliki dio britanskog suvereniteta daje u ruke Bruxellesa, piše Daily Telegraph.