Afganistan
0

Čeka se odluka Abdulaha Abdulaha

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prema izvještajima iz Afganistana, Abdulah Abdulah, najozbiljniji politički protivnik aktuelnog predsjednika Hamida Karzaija, razmišlja o povlačenju iz drugog kruga izbora u toj zemlji.

On je nedavno pozvao vodeće zvaničnike izborne komisije Pakistana da podnesu ostavke.

Isti zahtjev je uputio nekim članovima vlade i guvernerima pojedinih pokrajina, kako bi na taj način bili izbegnuti prevare i korupcija tokom glasanja u drugom krugu.

Rok koji im je postavio za podnošenje ostavki ističe u subotu, ali je predsjednik Karzai rekao da Abdulahovi zahtjevi neće biti prihvaćeni.

Jedan visoki savjetnik Abdulaha Abdulaha je saopćio da je u petak, tokom razgovora sa saradnicima, on bio "odlučan" da ne učestvuje u drugom krugu izbora.

Dopisnik BBC-a iz Kabula, međutim, izvještava kako to ne znači da se Karzaijev protivnik službeno povlači iz izborne utrke.

Abdulah će, kako se navodi u izvještajima, o narednim koracima odlučiti tokom vikenda, a njegova konačna odluka očekuje se u nedjelju.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u subotu da "potencijalni bojkot drugoga kruga predsjedničkih izbora u Afganistanu Abdulaha Abdulaha ne bi trebalo da ima veće posljedice na legitimnost izbora".

"'Ne vjerujem da će to utjecati na legitimnost izbora. To je osobni izbor pojedinca. Ne želim komentirati odluke bilo kojeg od kandidata", rekla je Clinton na marginama sastanka u Abu Dabiju s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, prenijele su agencije.

"Ovo nije presedan. I u drugim se zemljama znalo dogoditi da jedan kandidat odlučio ne ići do kraja", smatra Clinton.