Svijet
0

Carter nazvao Cheneyja "katastrofom" za Ameriku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter osudio je potpredsjednika Dicka Cheneya kao "katastrofu" za zemlju i "ekstremista" koji ima pretjeran uticaj na određivanje vanjske polirtike.

Cheney je bio na pogrešnoj strani debate u brojnim temama, uključujući unutrašnuju raspravu u Bijeloj kući oko Sirije tokom koje je potpredsjednik smatrao da treba zauzeti oštriji pristup, tvrdi Carter.

"On je ekstremist koji je izbjegavao svaku službu u vojsci a bio je najnasilniji u posljednjih deset godina na ispunjavanju jednog od najstarijih prioriteta SAD-a da pokazuju svoju vojnu moć u drugim djelovima svijeta", izujavio je Carter u interevjuu za BBC World News America, prenosi Reuters.

"Znate da je on katastrofa za našu zemlju. Mislim da on ima pretjeran uticaj na predsjednika Busha i prilično često on prevlada", izjavio je Carter.

Upitana da prokomentira Carterove izjave, Megan Mitchell, glasnogovornica republikanskog potpredsjednika, izjavila je: "Ne bavimo se takvim izjavama."

Carter, demokrat i predsjednik od 1977 do 1981., te dobitnik Nobelove nagrade za mir u 2002. za svoj humanitarni rad, oštar je kritičar iračkog rata i često nije štedio riječi kritike prema predsjedniku Georgeu W. Bushu.

U novinskom intervjuu u maju Carer je nazvao Bushovu administraciju "najgorom u historiji" u međunarodnim odnosima.

Carter je u intertvju za BBC ipak imao riječi pohvale za američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice.

"Pun sam divljenja prema Condoleezzi Rice jer je ona ustajala protiv (Cheneyja) i činila je to čak i dok je bila u Bijeloj kući savjetnice za nacionalnu sigurnost predsjednika Georgea W. Busha", izjavio je Carter.

"Sada, kao državna tajnica, njen uticaj je očigledno veći i nadam se da će ona prevladati", izjavio je Carter.