Svijet
0

Carla del Ponte sutra dolazi u Beograd

FENA
Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte doći će sutra u jednodnevnu posjetu Beogradu, što će biti i njen posljednji dolazak u Srbiju, pošto joj uskoro ističe mandat.

Portparolka Tužilaštva Olga Kavran izjavila je Tanjugu da će se Del Ponte sastati s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Tema razgovora bit će saradnja Srbije s Tribunalom i pronalaženje i hapšenje preostalih haških bjegunaca - Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića.

Kavran je rekla da glavna tužiteljica neće davati izjave novinarima poslije razgovora u Beogradu.

Del Ponte je, nakon posljednje posjete Beogradu, krajem oktobra, ocijenila da postoji volja za punom saradnjom s Tužilaštvom, a u subotu je izjavila da očekuje da će Mladić biti uhapšen u decembru, ili januaru.

"Sigurna sam 80 posto da će Mladić biti uhapšen do kraja godine. To je presudan momenat. Srbija se nalazi na kraju pregovora da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Politički pritisak da Mladić bude izručen je veoma veliki", rekla jer Del Ponte.

Ona je dodala da očekuje da Srbija izruči Karadžića, ali nije precizirala kada bi to moglo da se dogodi.

Ljajić je izjavio da će Del Ponte biti predočena neka nova saznanja u potrazi za bjeguncima.

"Predočit ćemo joj naše najnovije aktivnosti na tom planu i iznijeti neka nova saznanja, čija provjera je u toku. Teško je, međutim, vjerovati da će se Mladić i još neki naći u Hagu do odlaska Del Ponte s tog položaja", rekao je on.

Ljajić je podsjetio da glavna tužiteljica Haškog tribunala ima obavezu da podnese izvještaj generalnom sekretaru UN-a do 10. decembra, kada i prestaje njen mandat.

Ona će od iduće godine biti ambasadorica Švicarske u Argentini.

Nju će na mjestu glavnog tužioca Haškog tribunala zamijeniti Belgijanac Serž Bramerc, od 1. januara 2008. godine.