Svijet
0

Carla del Ponte kritizirala EU zbog Karadžića i Mladića

FENA
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte kritizirala je u srijedu Evropsku uniju što ne žuri uputiti apel za izručenje bjegunaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića Haagu.

"Tužiteljica je bila vrlo iznenađena što je odgovor međunarodne zajednice a posebno predsjedništva EU-a na ovu presudu bio vrlo suzdržan", prenijela je stajalište tužiteljice u Haagu njezina glasnogovornica Olga Kavran, javlja AFP.

Međunarodni sud pravde (ICJ) 26. februara proglasio je Srbiju krivom za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida jer je propustila spriječiti genocid u Srebrenici i kazniti počinitelje, ali nije potvrdio da je počinila genocid u BiH za vrijeme rata 1992.-1995.

Kavran je podsjetila da je Sud zaključio da je Srbija povrijedila Konvenciju time što nije izručila Ratka Mladića, optuženog za genocid pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, i time nije ispunila obavezu pune saradnje s ICTY-em.

Kako smatra Carla del Ponte, predstavnik evropske diplomatije Javier Solana, kao i njemačko predsjedništvo EU-a, spominju samo posljednji dio presude, ali ne i kršenje Konvencije o sprečavanju genocida, niti hapšenje Mladića", izjavila je u srijedu glasnogovornica Olga Kavran.

"Šutnja" Evropske unije nakon presude "je uistinu potencijalno razoran razvoj događaja, s obzirom na još uvijek jak pritisak da ICTY zatvori vrata do kraja 2010. Tužiteljica je zabrinuta što možda nikada nećemo vidjeti Mladića i Karadžića u zatvoru", kazala je Olga Kavran.

"To bi imalo razorne posljedice za međunarodnu pravdu i borbu protiv nekažnjavanja", zaključila je ona.

Poslije presude Međunarodnog suda pravde, Javier Solana je pozdravio to "što nema kolektivnih sankcija" za Srbiju, kako je to tražila BiH.

Početkom marta EU je najavila Srbiji mogućnost da od 2008. godine dobije status zvaničnog kandidata za ulazak u Uniju ne tražeći više potpunu saradnju s ICTY-em.