Svijet
0

Cameron u Briselu "bez informacija i prijatelja"

SRNA
David Cameron (Foto: AFP)
David Cameron (Foto: AFP)
Nova međusobna optuživanja nastavljena su u Whitehallu u vezi sa izolacijom Britanije u Evropi nakon što je objavljeno da je Foreign Office bio isključen iz vladine pregovaračke strategije.

Osim toga, neke liberaldemokrate rekle su da je premijer David Cameron otišao na razgovore u Brisel prošle sedmice bez "informacija, prijatelja i fleksibilnosti", piše danas Guardian.

Cameron i potpredsjednik vlade i vođa liberaldemokrata  Nick Clegg, koji su u otvorenom sukobu nakon što je Britanija u manjini na samitu EU, dva puta su se sastali privatno da riješe nesporazume.

Clegg je, ipak, odlučio da ne učestvuje na jučerašnjem brifingu premijera poslanicima u parlamentu nakon upozorenja da se London suočava sa izolacijom nakon što je uložio veto na promjene EU, dok su laburisti ovaj njegov potez okarakterisali kao "kukavičluk". 

Laburisti kažu da je nedolazak Clegga dokaz da je vlada apsolutno podijeljena u vezi sa ulogom Britanije u Evropi.

U međuvremenu, liberaldemokrate insistiraju da će koalicija opstati i da nesuglasice na liniji Clegg-Cameron neće ugroziti koaliciju.

Bivši lider liberaldemokrata  Paddy Ashdown rekao je televiziji BBC da su, uprkos tome što su dvije stranke unaprijed dogovorile zajednički stav, pregovori sa EU bili stvar premijera i Britanija sada mora da "se odmakne od pozicije izolacije".
"Ukoliko ova vlada bude dovoljno luda da se u budućnosti buni protiv evropske politike mislim da će doći u veoma ozbiljnu situaciju", rekao je Ashdown.

 Zamjenik lidera liberaldemokrata Simon Hughes rekao je da je koalicija i dalje snažna uprkos spora oko Evrope. 

"Liberaldemokrate pridružile su se koaliciji u nacionalnom interesu. Mi smo to uradili da koalicija bude osigurana u narednih pet godina i tako će i biti", rekao je  Hughes, odbijajući tvrdnje da je odsustvo Clegga namjerno izvedeno da ponizi Kamerona.

Analitičari kažu da je odsustvo Clegga bez presedana, iako je pozdravio Cameronov govor u ponedjeljak, jer će se ljudi sada pitati kako dvije stranke mogu da izglade jaz među njima u vezi sa tako važnim pitanjem. 

Konzervativni poslanici pozdravili su Cameronovo rješavanje pregovora sa EU jer su mnogi i ranije tražili da vlada uradi detaljne planove vraćanja ovlaštenja od Brisela Vestminsteru.

Koaliciona vlada će razmotriti odnos snaga između Vestminstera i Brisela, rekao je ministar pravosuđa Ken Clarke, odbacujući ideju da će vlada sada tražiti vraćanje ovlaštenja. 
"Mislim da sada nema ni najmanje šanse za traženje povratka ovlaštenja. Ova vlada to neće učiniti", rekao je Clarke Kanalu 4.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da se britanski odnos sa Evropom suštinski nije promijenio, iako je London sada sam u svom protivljenju izmjenama ugovora EU među 27 članica čiji je cilj jača budžetska i fiskalna unija.

Govoreći u Washingtonu nakon susreta sa američkim državnim sekretrom Hillary Clinton  Hague je rekao da će Britanija nastaviti da se zalaže za Evropu da bude ekonomski konkurentnija i dalje će igrati "apsolutno centralnu i vodeću ulogu u zajedničkoj inostranoj politici u vezi sa Bliskim istokom, Iranom i drugim pitanjima".