Svijet
5

Cameron: Theresa May je nova premijerka Velike Britanije

Klix.ba
Foto; EPA
Foto; EPA
Premijer u ostavci David Cameron najavio je kako mu je sutra posljednji radni dan na ovoj funkciji, te da će Velika Britanija od srijede navečer imati novog premijera, odnosno premijerku. Camerona će naslijediti sekretarka britanske vlade Theresa May.

"Nećemo više prolongirati kampanju za izbor lidera. Mislim da je Andrea Leadsom donijela pravu odluku kada je odstupila i jasno je da Theresa May ima većinsku podršku Konzervativne partije. Sretan sam što će Theresa May biti nova premijerka. Ona je jaka, kompetentna i više nego sposobna da vodi ovu zemlju u narednim godinama. Ima moju punu podršku", rekao je Cameron.

Cameron je istakao kako s ovim promjenama neće biti prolongiran period tranzicije.

"Sutra imam posljednji sastanak u kabinetu premijera a u srijedu idem u Donji dom skupštine na ispitivanje, nakon čega podnosim ostavku Palati tako da ćemo imati premijerku od te noći", dodao je Cameron.

Theresa May je na funkciji sekretarke šest godina. Podržavala je kampanju izlaska Velike Britanije iz EU, ali je naglasila kako ne trebaju pokrenuti postupak izlaska prije nego bude dogovorena strategija pregovaranja. Istakla je kako to znači a član 50 neće biti aktiviran prije kraja ove godine.

May je redovna i aktivna učesnica u pravosuđu EU te vijeća unutrašnjih poslova. Uvijek je dobro informisana i vrlo je poštovana poslovna žena. Ipak, na njoj će biti veliki pritisak jer će morati ubrazno raditi na planovima Brexita.

David Cameron bio je na funkciji premijera Velike Britanije od 2010. godine, a dao je ostavku nakon što su objavljeni rezultati referenduma u kojima je narod glasao za izlazak iz EU.