Svijet
0

Busheva administracija nalaže naučnicima kako da raspravljaju o klimatskim promjenama

Sarajevo-x.com
Američki stručnjaci za divlje životinje, koji uskoro trebaju prisustvovati međunarodnom mitingu o polarnim medvjedima, dobili su tri dopisa u kojima im se nalaže da ne smiju spominjati opasnosti globalnog zagrijavanja za habitat divljih životinja.

Prošlog mjeseca poslana su dva dopisa u kojima se određuju striktna ograničenja o čemu sve zaposleni mogu raspravljati na mitingu u Rusiji i Norveškoj. Poslan je i treći dopis u kojem se zabranjuje raspravljanje o pitanju globalnog zagrijavanja i njegovog utjecaja na stanište polarnih medvjeda sa “bilo kojom sjevernom zemljom”.

Zvaničnici su objasnili kako su ti dopisi samo usmjerenja koja predstavnici SAD-a trebaju poštovati kako bi se držali osnovne teme rasprave na mitingu.

Ovo nije prvi put da Busheva administracija zabranjuje naučnicima da javno govore o posljedicama globalnog zagrijavanja.

Prošle godine je NASA-inim naučnicima zabranjeno da razgovaraju sa novinarima. E-mail naučnika iz NOAA (Nacionalna administracija za oceane i atmosferu) u kojem se govori o povezanosti između globalnog zagrijavanja i uragana je zatajen, a dvojici naučnika iz NOAA je zabranjeno da spominju “klimatske promjene” i “Kyoto”.