Svijet
0

Bush zatražio izradu regulative za smanjenje emisije plinova

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je objavio kako je zatražio od ministarstava prometa, energetike i poljoprivrede te Agencije za zaštitu okoliša (EPA) da do kraja 2008. zajednički pripreme paket propisa koji će osigurati znatno smanjenje potrošnje benzina i emisije ugljičnog monoksida iz automobila u SAD-u.

Vrhovni sud SAD u aprilu je prekorio Bushovu administraciju zbog neaktivnosti prema problemu globalnog zatopljenja, i utvrdio kako EPA može regulirati emisiju ugljičnog monoksida i drugih stakleničkih plinova koji se Zakonom o čistoći zraka smatraju zagađivačima.

Podsjećajući na odluku Vrhovnog suda, Bush je rekao: "Danas sam naložio EPA-i ministarstvima prometa, energetike i poljoprivrede da poduzmu korake prema regulativi koja će smanjiti potrošnju benzina i emisije stakleničkih plinova iz automobila, koristeći kao polazište moj plan 20-u-10".

Američki predsjednik je u govoru o stanju nacije na početku godine postavio za cilj smanjenje potrošnje benzina u SAD-u za 20 posto u idućih 10 godina, nazivajući taj plan 20-u-10. Također je predložio peterostruko povećanje potrošnje etanola i drugih biogoriva na 35 milijardi galona do 2017. godine.

S dobrim zakonima, koji će povećati ekonomičnost motora, možemo uštedjeti do 8,5 milijardi galona benzina godišnje do 2017. i dodatno ograničiti emisiju stakleničkih plinova iz automobila i kamiona, kazao je Bush novinarima nakon sastanka u Bijeloj kući s čelnicima spomenutih vladinih agencija.

Bushova najava početka izrade zakona koji bi trebalo da stupe na snagu po isteku njegova mandata 2008., prenosi Hina, podudarila se s objavim Udruženja američkih auto-klubova (AAA) da je cijena benzina dostigla rekordnu prosječnu vrijednost od 3.073 dolara po galonu (3.8 litara), premašivši raniju najvišu prosječnu cijenu, dobivenu temeljem podataka s 25.000 pumpnih stanica, s kraja 2005., kada je uragan Katrina doveo do zatvaranja nekoliko rafinerija na obalama Meksičkog zaljeva.