Svijet
0

Bush vjeruje u izraelsko-palestinski sporazum do kraja godine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush rekao je, u intervjuu objavljenom u utorak u Izraelu, kako još uvijek vjeruje da se izraelsko-palestinski sporazum može zaključiti do kraja godine.

"Vjerujem da se može zaključiti", rekao je Bush za dnevni list Haaretz, odgovarajući na pitanje da li bi mirovni ugovor mogao biti završen do kraja 2008. unatoč činjenicama da se izraelski premijer Ehud Olmert nalazi pred instancama pravde i slabosti palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa.

Bush se u srijedu očekuje u Izraelu, gdje će učestvovati na proslavi 60. godišnjice stvaranja hebrejske države. On će također posjetiti Saudijsku Arabiju i Egipat.

"Vjerujem u jake ideje i vjerujem da će se uz pomoć SAD-a pregovori usmjeriti ka definiranju palestinske države", rekao je Bush.

"Definiranje palestinske države je prvi korak ka miru. Za to je potreban težak rad, dodao je on. Ne težim Nobelovoj nagradi za mir, ja jednostavno pokušavam da iskoristim utjecaj SAD-a u pokretanju mirovnog procesa".

On je također rekao kako "ne vidi kako Bliski istok može evoluirati bez slobodne i demokratske palestinske države", te ponovio da predsjednika Abbasa smatra partnerom u uspostavljanju mira s Izraelom.

Bush i Abbas sastat će se u subotu u Sharm el-Sheikhu, u Egiptu.