Svijet
0

Bush: Više se neće ponoviti zlostavljanje iračkih zatvorenika

NINA
U svom redovnom obraćanju naciji američki predsjednik George Bush osudio je jutros odrubljivanje glave američkom civilu u Iraku Nicholasu Bergu ističući da je okrutnost tog ubistva podsjetnik na istinsku prirodu terorista, javlja Glas Amerike (VOA).

Američki predsjednik je rekao da one koji su odrubili glavu tom Amerikancu treba progoniti sve dok ih se ne porazi.

Predsjednik Bush je u svom govoru naglasio da američke snage u Iraku surađuju s iračkim čelnicima kako bi se obavio prenos vlasti na privremenu vladu te obećao da američki vojnici više neće ponoviti zlostavljanja iračkih zatvorenika.

U odgovoru Demokratske stranke predsjednički kandidat John Kerry odao je priznanje američkim vojnicima i dodao da bi one trebale biti upućene u borbu samo kad su sve druge opcije iskorištene.

Senator Kerry istaknuo je da čelnici moraju osigurati podršku vojnim snagama da bi one ostvarivale svoju misiju, javlja VOA.

U međuvremenu, američki sedmičnik New Yorker javlja da je američki ministar obrane Donald Rumsfeld odobrio oštre tehnike ispitivanja zatvorenika u Iraku, na što je Pentagon odgovorio kako je sporni tekst, u kojem se tvrdi da je američki ministar obrane Donald Rumsfeld dopuštao vojnicima da, kako je sam rekao, «uhvate koga moraju i čine s njim što žele», pun pogrešaka.

Kako javlja VOA, glasnogovornik Pentagona također je izjavio kako su ove tvrdnje daleko od stvarnosti jer američko ministarstvo obrane nije naredilo ni odobrilo zlostavljanje zatvorenika.