Svijet
0

Bush upozorava Iran na akcije koje ciljaju američke vojnike

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik George W. Bush upozorio je u ponedjeljak da će Sjedinjene Američke Države "odlučno" odgovoriti ukoliko Iran pojača svoje vojne aktivnosti na američke vojnike u susjednom Iraku.

"Ukoliko Iran intenzivira svoju vojnu akciju u Iraku na štetu naših vojnika ili nevinih Iračana, odlučno ćemo reagirati", rekao je Bush u intervju za američki nacionalni radio NPR.

"Učinit ćemo ono što je potrebno da se zaštite naši vojnici", dodao je on.

Međutim, on je ipak dodao da SAD ne namjerava voditi borbu na iranskom tlu.

"Ne namjeravam ići u Iran. Naravno, mi ćemo zaštititi naše vojnike. Međutim, ja ne znam kako se može reći da zaštititi naše vojnike znači osvojiti Iran", rekao je on, odgovarajući na zabrinutosti svojih demokratskih protivnika koji su sada većina u Kongresu.

Bushova administracija je odlučila da se energičnije bori protiv iranske aktivnosti u Iraku. Ova odluka je donesena krajem 2006. nakon pojačane iranske podrške i njegove jače upletenosti u međuvjerska nasilja i isporuci eksplozivnih naprava koje se koriste na američke vojnike.

Ona je oprezno reagirala i na riječi iranskog ambasadora u Bagdadu Hassana Kazemija Qomija, koji je govorio o ambicioznom iranskom planu u pojačanju ekonomske i vojne suradnje s Irakom.

U intervjuu koji je u ponedeljak objavio New York Times, ambasador je rekao da je njegova zemlja spremna da obuči, opremi i savjetuje iračke snage sigurnosti.

Na općem planu, to bi značilo da će Iran uzeti značajno učešće u obnovi Iraka i tu uskoro otvoriti predstavništvo svoje nacionalne banke.

"To je na iračkoj vladi da odustane od takvih odnosa s Iranom", reagirao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.