Svijet
0

Bush u Australiji brani angažman u Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George Bush žestoko je u srijedu u Sydneyu branio gomilanje američkih snaga u Iraku, a pomogao mu je australski premijer John Howard koji je izjavio da njegova zemlja u dogledno vrijeme neće mijenjati broj vojnika u Iraku, javljaju svjetske agencije.

Howard je Bushu obećao da će australske snage ostati u Iraku. "Ne mijenja se naša obveza u Iraku", rekao je Howard, jedan od rijetkih Bushevih preostalih saveznika.

"Nije sad trenutak za prijedlog o smanjivanju broja australskih vojnika", dodao je na konferenciji za novinare u Sydneyu, prenosi agencija AP.

I prije nego što su mu novinari postavili pitanje o ratu George Bush je podignuo glas i govorio o dodatnih trideset tisuća američkih vojnika koje je ove godine poslao u Irak i kojih je ondje sada oko 160 hiljada.

"Da ne vjerujem u uspjeh, ne bih ih slao", rekao je Bush i dodao kako je važno "da budemo uz Iračane i pomognemo im".

Bush je jedan od prvih svjetskih dužnosnika koji je stigao na sastanak 21 čelnika zemalja Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC). Očekuje se da američki predsjednik prije odlaska u subotu održi odvojene razgovore s čelnicima Japana, Južne Koreje, Rusije i Indonezije.

Agencija dpa javlja da je Bush Howarda opisao kao "čovjeka od čelika" zato što je poslao australske vojnike u Irak i Afganistan. Prema Bushovim riječima, te su veze snažnije i od osobnoga prijateljstva s Howardom.

"Definira li karakter odnos?" upitao je Bush novinare. "Karakter je važan... Ali naš je savez jači od pojedinaca. Naše je savezništvo iskovano u bici i prijateljstvu i u trgovini".

Uoči dolaska u Sydney Bush je neočekivano posjetio Irak. Howarda je obavijestio o tom osmosatnom posjetu i zatražio je, kao što to traži i od američkih parlamentaraca i ostalih saveznika u svijetu, da odluku o snagama utemelje na uvjetima na terenu, a ne na unutarnjopolitičkim razlozima.

"Sigurnosna se situacija mijenja", rekao je Bush. "Još ima puno posla. Ali pomirba je počela", javlja Associated Press, prenijela je Hina.