Svijet
0

Bush se u četvrtak obraća naciji govorom o Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush obratit će se naciji u četvrtak kada će govoriti o svojoj strategiji u Iraku. Premda se ne znaju pojedinosti njegova govora, prema nekim izvještajima očekuje se da će Bush objaviti plan za smanjenje broja vojnika u Iraku.

Američki general David Petraeus u utorak je izjavio pred senatskim odborom da bi 30 hiljada američkih vojnika u Iraku, koji su razmješteni kao pojačanje ranije ove godine, moglo biti povučeno do sredine slijedeće godine.

Petraeus je izjavio da su američka pojačanja dovela do smanjenja nivoa nasilja u Iraku. General Petraus i američki ambasador u Iraku Ryan Crocker izjasnili su se protiv preranog povlačenja američkih snaga iz Iraka.

Duga politička debata oko rata u Iraku vjerojatno će se dodatno zakomplicirati nakon kongresnog svjedočenja dvojice vodećih američkih dužnosnika u Iraku, ambasadora Ryana Crockera i glavnog vojnog zapovjednika generala Davida Petraeusa.

General Petraeus i ambasador Crocker predstavili su zakonodavcima izvještaj o aktualnim prilikama u Iraku. Petraeus je ustvrdio da vojna strategija, koja uključuje razmještanje dodatnih američkih snaga na terenu, daje rezultata te da su Iračani sada u poziciji da se okoriste poboljšanim sigurnosnim prilikama.

No na političkom frontu situacija je znatno nesigurnija i, u nekim slučajevima, pesimistična. Ambasador Crocker ipak poziva američke zakonodavce da Iračanima daju više vremena.

Većina republikanaca pozdravila je pozitivne procjene učinka najnovije vojne strategije u Iraku. To naročito važi za one koji su podržavali politiku Bushove administracije u Iraku čak i usprkos padu podrške američke javnosti za rat u posljednje dvije godine.

"Nimalo ne sumnjam da je alternativa ovoj strategiji katastrofa i genocid", kazao je republikanski senator iz Arizone John McCain, jedan od onih koji se nadmeće za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

Demokrati, s druge strane, u dilemi su jesu li irački politički čelnici ozbiljni u pitanju političkog pomirenja čak i nakon poboljšanja sigurnosnih prilika u zemlji.

"Irak je i dalje katastrofalna vanjskopolitička pogreška te se sada moramo nositi s pitanjem kako ćemo najbolje riješiti situaciju u kojoj nema dobrih rješenja. Postoje samo loše i gore opcije", smatra Barack Obama, demokratski senator iz Illinoisa i pretendent na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

Nedavna istraživanja javnosti i dalje ukazuju na nezadovoljstvo Amerikanaca prilikama u Iraku neovisno o manjoj razini nasilja. Većina Amerikanca i dalje vjeruje da je invazija bila pogreška, a 60 posto sudionika jedne ankete vjeruje da bi trebalo odrediti datum povlačenja američkih vojnika.

Nešto bolja situacija u Iraku možda će zadržati više republikanaca u Kongresu na strani predsjednika Busha u pitanju rata, izvještava VoA.

"Udaljavanje republikanaca od predsjednika Busha je zaustavljeno ili je usporeno. U tom smislu mislim da je Bushova administracija kupila vrijeme i sada neko vrijeme ne mora brinuti o opasnostima daljnjeg gubitka podrške republikanaca", smatra profesor John Mueller, stručnjak je za rat i javno mnijenje pri državnom sveučilištu Ohaja.

Mueller također ne vjeruje da će uskoro doći do bilo kakve promjene raspoloženja američke javnosti u pitanju rata: "Više od polovine građana protivi se ratu. Od onih koji se protive ratu oko 90 posto čvrsto je ustrajno u takvom stavu. Činjenica da je možda došlo do poboljšanja situacije u nekim područjima njima nije toliko važna. Iz njihove perspektive, cijena koja je plaćena već je previsoka."

Miješani izvještaj o Iraku mogao bi produbiti političke podjele među demokratima, navode analitičari.

"Oni su okrenuli protiv sebe velik broj demokratskih birača koji žele trenutno povlačenje snaga iz Iraka. To je dovelo do pada podrške za demokrate. Vjerujem da se radi o kratkoročnom fenomenu, ali i znakovitom razvoju događaja", kaže Stuart Rothenberg, neovisni politički analitičar.

Politički stručnjaci kažu da će demokratima sada biti teško prekinuti dotok sredstava za rat u Iraku ili navesti Kongres da odredi rokove za povlačenje vojnika.

Analitičari međutim očekuju postupno skretanje političke debate o Iraku, dalje od Kongresa, a više u kampanje kandidata za Bijelu kuću 2008. godine gdje, prema anketama, demokrati trenutno imaju prednost pred republikancima.