Svijet
0

Bush se nasmijao svom gafu na samitu G-8

FENA
Kada je saznao da je njegov gaf u vezi s Bliskim istokom na samitu G-8 obišao svijet, predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush je "podigao oči ka nebu i nasmijao se", saopćila je Bijela kuća.

Tokom privatnog razgovora u ponedjeljak s britanskim premijerom Tonyjem Blairom američki predsjednik je, ne znajući da su mikorofoni i dalje uključeni, rekao da bi Hezbollah trebao "prestati da pravi sranja".

"Ono što treba uraditi jeste da navedu Siriju da utiče na Hezbollah da prestane praviti sranja, i to će se završiti", rekao je on ne precizirajući ko su "oni".

Upitan kako se predsjednik osjećao kada je saznao da se njegov komentar čuo, glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je odgovorio da je prvo pitao "Šta sam to rekao?" "Tada smo mu pokazali snimak, a on je podigao oči ka nebu i nasmijao se."

U istom razgovoru s Blairom Bush je također kazao da bi državna tajnica Condoleezza Rice mogla odigrati veću ulogu u traženju rješenja za problem u tome dijelu svijeta, prenijele su agencije.

"Ići će tamo, vjerujem da će Condy vrlo brzo otići tamo", rekao je on.

Blair je sa svoje strane predložio da i sam otputuje u regiju ako bude potrebno da se pripremi teren za Condoleezzu Rice. Također je ocijenio da bi za njega ulog bi manji nego za američku tajnicu.

"Ako ode tamo, ona mora uspjeti, dok ja mogu otići i samo davati izjave", kazao je Blair da bi potom Bush izgovorio rečenicu o Hezbollahu i Siriji.