Svijet
0

Bush šalje pomoć Minneapolisu zbog rušenja mosta

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je obećao pomoć savezne vlade za obnovu srušenog mosta u Minneapolisu u najkraćem roku.

"Mi u saveznoj vladi moramo snažno odgovoriti, kako bi pomogli tim ljudima ne samo da se oporave, već da osiguramo da se ta žila kucavica, taj most, što prije ponovo izgradi", rekao je Bush obraćajući se novinarima nakon sjednice svoje vlade.

U Minneapolisu u srednjozapadnoj saveznoj državi Minnesota se u srijedu navečer srušio most preko rijeke Mississippi, na autocesti I-35W, pri čemu je u rijeci završilo 50-ak vozila.

Službeno je potvrđena smrt četiri osobe a do 30 ih se vodi kao nestalo dok ih je 79 ozlijeđeno.

Spasilačke ekipe i ronioci tragaju za žrtvama i uklanjaju ruševine mosta, a prema posljednjim informacijama u rijeci je još 20 do 30 automobila.

Administracija je uputila saveznu pomoć Minneapolisu iz ministarstva prometa, Nacionalnog odbora za sigurnost prometa, Savezne agencije za krizna stanja, FBI-a, Obalne straže i Korpusa vojne inženjerije, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

Bush je zatražio od upravitelja saveznih autocesta Richarda Capka i ministrice prometa Mary Peters da odu u Minneapolis, gdje će objaviti davanje pet miliona dolara subvencija za izgradnju prometnica na koje će se privremeno preusmjeriti promet gusti promet između gradova blizanaca Minneapolisa i St. Paula.

Glasnogovornik Snow kazao je kako je most u Minneapolisu, sagrađen 1967., prilikom inspekcije 2004. dobio 50 na skali od 120 bodova za strukturalnu stabilnost.

Na mostu su se upravo odvijali radovi na obnovi, no oni su izvođeni noću a danju je zbog prometne opterećenosti u regiji bio otvoren za vozila.

Laura Bush u petak će posjetiti Minneapolis kako bi iskazala solidarnost sa žrtvama tragedije.

Rušenje mostova i nadvožnjaka obično se dešava prilikom gradnje, kao što je slučaj iz istočnog Chicaga 1982., kada je poginulo 12 radnika. No u SAD su se već događala i rušenja mostova poput ovoga u Minneapolisu, kada su na njima bile stotine vozila.

Godine 1980. teretni brod udario je u nosač čeličnog mosta Sunshine Skyway u zaljevu Tampa na Floridi, i cijeli segment mosta završio je u moru povukavši za sobom automobile i jedan autobus, pri čemu je poginulo 35 ljudi.

Godine 1983. u rijeku Mianis u Connecticutu srušio se 30-metarski segment čeličnog mosta, usmrtivši troje ljudi.

Jedna od najtežih takvih nesreća zabilježena je 1967. kada se Srebrni most preko rijeke Ohio, između istoimene države i Zapadne Virginije, srušio zbog korozije, pri čemu je život izgubilo 46 ljudi.

Korozija čelika na mostovima izaziva najveću zabrinutost.

Građevinski stručnjaci zabrinuti su da je hiljade američkih mostova opasno prestaro i preopterećeno, navodi u izvješću TV mreža CBS. Godine 2006., oko jedne petine mostova na međudržavnim autocestama ocijenjeno je manjkavima, zbog strukturalne slabosti ili zastarjelosti.

Ukupno, jedna četvrtina svih mostova u SAD smatra se strukturalno manjkavim, a oko 80.000 mostova diljem zemlje treba neku vrstu rekonstrukcije ili obnove.