Svijet
0

Bush: Rusija se ne treba 'plašiti' približavanja Ukrajine NATO-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u utorak na konferenciji za štampu u Kijevu, održanoj zajedno s ukrajinskim kolegom Viktorom Juščenkom, da se Rusija ne treba "plašiti" približavanja Ukrajine NATO-u.

"Putine, ne bi trebalo da se plašite toga", rekao je američki predsjednik, navodeći riječi koje je rekao ruskom predsjedniku tokom "nedavnog razgovora s njim"

Bush je u tom razgovoru informirao Putina o podršci Washingtona približavanju Kijeva NATO-u, javio je AFP.

Ukrajina, kao i Gruzija, angažirala se trenutno na "intenzivnom dijalogu" s Atlantskim savezom u cilju njihovog priključenja.

Dvije zemlje traže da pređu na sljedeću fazu, to jest na Akcioni plan, koji bi ove dvije zemlje učinio zvaničnim kandidatima za ulazak u NATO.

Bush je također rekao u Kijevu da Rusija "neće imati pravo veta" na samitu NATO-a u Bukureštu ove sedmice, koji treba da odluči da li će Ukrajina i Gruzija postati zvanični kandidati za priključenje NATO-u.

"Rusija neće imati pravo veta na ono što će se odvijati u Bukureštu", rekao je Bush novinarima, koji su ga, na zajedničkoj konferenciji za štampu s ukrajinskim kolegom Viktorom Juščenkom, pitali da li Moskva vrši pritisak protiv priključenja ove dvije zemlje NATO-u.