Svijet
0

Bush: Rusija nije neprijatelj SAD-a

NINA
Američki predsjednik George Bush danas je ponovio da je njegov ruski kolega Vladimir Putin prijatelj, a da Rusija nije neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država.

"Sjedio sam pored prijatelja", rekao je Bush novinarima poslije susreta s članovima Kongresa u Bijeloj kući da bi ih informisao o svojoj upravo završenoj evropskoj turneji, koja je uključivala i posjetu Moskvi u povodu svečanosti obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom prije 60 godina.

"Sjediti na Crvenom trgu i gledati defile veterana iz Drugog svjetskog rata bilo je fantastično", izjavio je američki predsjednik.

"Sjedio sam pored prijatelja. Rusija nije naš neprijatelj. Rusija je naš prijatelj. Moramo raditi zajedno za stvaranje mira", rekao je Bush i dodao da se sjeća da je "kao dijete gledao paradu raketa na Crvenom trgu", prenijela je agencija AFP.

"A sada sam se i sam našao da sjedeći na Crvenom trgu odajem počast onima koji su umrli da bi pobijedili nacizam", naglasio je on.

Bush je ipak ukazao da SAD i Rusija imaju različita mišljenja o izvjesnim pitanjima, ali da nemaju različita mišljenja kada je riječ o zajedničkom radu za mir. Osim Rusije, Bush je tokom svoje turneje posjetio Nizozemsku, kao i dvije bivše sovjetske republike - Latviju i Gruziju.