Svijet
0

Bush razgovorima s Merkel okončao oproštajnu posjetu Njemačkoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka i Sjedinjene Američke Države i dalje će tijesno surađivati u rješavanju međunarodnih problema poput zaštite klime i sigurnosnog stanja u svijetu, saopćeno je u srijedu nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsjednika Georga Busha u rezidenciji njemačke vlade u Mesebergu nedaleko od Berlina.

"Njemačko-američki odnosi su snažni i dinamični", rekao je američki predsjednik nakon susreta s njemačkom kancelarkom. On je Angeli Merkel obećao da će do kraja svog mandata u januaru sljedeće godine "intenzivno obavljati" predsjedničke obveze.

Angela Merkel je svoj odnos prema Georgeu W. Bushu označila kao "prijateljski" i "vrlo konstruktivan". "Ono što je ugodno kod Georgea W. Busha je da i kod neugodnih tema ne okoliša nego odmah prelazi na stvar", rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka i američki predsjednik su se tokom današnjeg razgovora dotakli i bliskoistočne sigurnosne problematike, a u sporu oko iranskog atomskog programa su se založili za diplomatsko rješenje te su pozvali Teheran na "promjenu pravca".

"Prvo se diplomatiji mora pružiti prilika, ali ako to ne dovede do rezultata, onda slijede daljnje sankcije", rekla je Merkel.

Američki predsjednik, međutim, nije htio isključiti ni vojnu opciju pri rješenju iranske krize. "Sve opcije su na stolu", rekao je Bush.

U vezi s ratom u Iraku Bush je ponovio svoje dosadašnje stajalište o potrebi invazije ove zemlje.

"Ja sam i dalje mišljenja da je svijet nakon pada Saddama Husseina postao sigurnije mjesto", rekao je Bush. On se glede globalne borbe proti terorizma zahvalio Merkel na njemačkom angažmanu u Afganistanu.

Merkel je SAD-u obećala njemačku pomoć prilikom obnove Iraka, ali i dalje isključuje njemački vojni angažman.

Bush je pohvalio i vodeću ulogu Njemačke u borbi protiv promjene klime, a Merkel je izrazila nadu da će na predstojećem samitu G-8 u Japanu biti učinjeni "važni koraci" u borbi protiv zagađenja okoliša i konkretiziranju ciljeva postavljenih prije godinu dana na samitu G-8 u Njemačkoj. Oboje državnika su istodobno istaknula i odgovornost rastućih industrijskih sila poput Kine i Indije u borbi proti klimatskih promjena.

Merkel i Bush su se založili i za daljnju liberalizaciju svjetske trgovine te konačno prihvaćanje ugovora iz Dohe. "Izgledi su dobri da u sljedećih nekoliko sedmica okončamo pregovore o liberalizaciji svjetske trgovine", izjavila je Merkel.

Posljednja službena posjeta Georga W. Busha Njemačkoj protekla je bez medijske buke koja je pratila prethodne posjete američkog predsjednika. Danas su objavljeni i rezultati ispitivanja javnog mnijenja koji pokazuju da 77 posto Nijemaca smatra da je sadašnji američki predsjednik loše obavljao svoju dužnost.

Prema ispitivanju, što ga je po nalogu TV postaje N-24 proveo demografski institut Emnid, isti postotak Nijemaca na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u priželjkuje pobjedu demokratskog kandidata Baracka Obame. Usprkos neprihvaćanju politike trenutnog američkog predsjednika, Nijemcima su Amerikanci još uvijek simpatični pa tako 77 posto ispitanih "gaji simpatije" prema narodu SAD-a.

Nakon posjete Njemačkoj, koja je započela privatnim susretom bračnih parova Bush i Merkel-Sauer u utorak navečer, George Bush će u ranim poslijepodnevnim satima otputovati prema Rimu, sljedećoj stanici svoje oproštajne turneje po Evropi nakon čega slijede Francuska i Velika Britanija.