Svijet
0

Bush potpisao sporazum o civilnoj nuklearnoj saradnji s Indijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush potpisao je u srijedu zakon kojim je ratificiran sporazum o civlnoj nuklearnoj saradnji između SAD-a i Indije, izrazivši zadovoljstvo zbog "veće povezanosti dviju velikih svjetskih demokratija".

"Ovaj sporazum šalje poruku svijetu: nacije koje slijede put demokratije i koje se odgovorno ponašaju naći će prijatelja u SAD-u", izjavio je američki predsjednik pred oko 200 zvanica na jednoj svečanosti u Bijeloj kući.

Sporazum dopušta SAD-u da proda Indiji nuklearne reaktore, gorivo za civilnu upotrebu, a uključuje i prenošenje tehnologija.

Indija se zauzvrat obavezuje da će otvoriti neka nuklearna postrojenja inspekcijama UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Američki Kongres je proglasio sporazum 1. oktobra, a snagu zakona dobiva s potpisom predsjednika Busha.

Washington je uveo zabranu prodaje civilnoga nukleranog materijala Indiji 1974. godine, nakon prve indijske nuklearne probe. Američki dužnosnici kazali su međutim da je potreban novi pristup kako bi se Indiji pomoglo da zadovolji sve veće energetske potrebe u vrijeme velikog rasta cijena nafte i straha od klimatskih promjena.

Američko-indijski sporazum o nuklearnoj saradnji doživio je brojne kritike demokratskih i republikanskih zastupnika u Kongresu i stručnjaka, prema kojima on potkopava globalne napore protiv širenja nuklearne tehnologije.