Svijet
0

Bush podržao prijem Albanije, Hrvatske i Makedonije u NATO

FENA
Američki predsjednik George W. Bush potpisao je u utorak zakon kojim se otvara put prijemu Albanije, Hrvatske, Makedonije i Gruzije u punopravno članstvo u NATO-u, dvije sedmice nakon što je taj akt uspješno prošao parlamentarnu proceduru.

Na taj način Sjedinjene Države su suštinski podržale kandidaturu četiriju država za članstvo u NATO-u, što otvara vrata za skoro primanje Albanije, Hrvatske, Makedonije i Gruzije u Alijansu, s obzirom na to da je SAD dominantna snaga u tom savezu.

Bushov potpis istovremeno znači da će te četiri države do kraja septembra dobijati američku vojnu pomoć u okvirima posebnog zakona iz 1994. o širenju NATO-a, koji je usvojen nakon pada bivšega Sovjetskog saveza.

Pomoć se odnosi na ovu budžetsku godinu, koja se završava 30. septembra. Međutim, u saopćenju Bijele kuće ne navodi se o kolikim je sredstvima riječ.

Podnosilac novog zakona je senator Richard Lugar, koji je objasnio da su Albanija, Hrvatska, Makedonija i Gruzija ispunile gotovo sve uvjete za primanje u punopravno članstvo NATO-a, što je, kako je istaknuo, prirodan slijed poteza u stvaranju nove sigurnosne slike Evrope nakon okončanja hladnog rata.